Saturday, 28 January 2012

mixed feelings

lately, i've been having mixed feelings..i don't know why..i couldn't figure out why..
been thinking about lotsa things and yet couldn't seem to find ways to make things better..

"ya Allah, aku berdoa dan memohon agar Kau bimbinglah aku dan berkatilah kehidupan hamba Mu ini..aku percaya pada rezekiMu..hanya dari Mu ku meminta kerana Kaulah yang maha satu.."

Wednesday, 25 January 2012

Friday, 20 January 2012

Hi-Goat

hey there wonderful people..
(ceh, mcm la ada org baca blog ni smpai nak hey there, hey there..takpe, sendiri baca pun dh cukup dh..)

ada org bertanya, Firash masa baru lahir ada terkena jaundice @ kuning tak? i said takde..ada la sikit tapi tak significant pun...so they tanya pulak apa yg i buat ..i didn't do anything after Firash was born, i did all things i could when he was still in my womb or my belly..i amalkan 2 benda..mama i yg pesan and keep on reminding me to do these 2 things everyday...

1) jgn tido tghari atau ptg...

source: http://www.webmd.com/sleep-disorders/living-with-insomnia-11/slideshow-insomnia

-----> mama i pesan, kalo selalu sgt tido ptg, baby yg kat dlm perut tu akan jadi malas, lembik, suka berehat jugak..tak tau la pulak apa kaitannya dgn jaudice tapi mama ckp kalo tak nak anak kuning, jgn tido tghari atau ptg..

2) kena rajin minum susu kambing...

-----> yang ni mmg la sgt tak rajin..smpai la kena marah dgn mama..so minum la jugak..i took the one yg from HR Marketing..nak minum yg betul2 susu kambing tu mmg tak la kan..so amik yg serbuk tu..mula-mula minum mmg muntah..takleh masuk tekak..(fyi, i don't like milk or any thing that has to do with milk like cheese)..tapi sbb ngandung kena la minum..tu pun cari susu anmum yg perasa coklat, kalo yg original flavor mmg tak terminum la..tu yg bila minum susu hi-goat rasa mcm nightmare sekejap..tapi hadap je la utk baby..makin lama makin okay tapi kena minum dgn biskut  atau roti utk kurangkan bau susu..i started taking this hi-goat milk masa kandungan 5 bulan..minum sehari sekali, selalunya ptg sbb pagi kena minum susu anmum..bila dh nak dekat edd, i took it once in the morning and once before sleep, susu anmum dh tak minum dh..masa Firash baru 2 3 hari pun mama ada bagi tapi sikit je la since masa tu my milk tak byk lagi..hehehe..

hasilnya?
Alhamdulillah, Firash tak kena jaundice @ kuning langsung..mula-mula tu ada la sbb tak cukup susu bdn..lama kelamaan Firash okay..kuning dia mmg tahap sikit sgt yg blh dikatakan mmg takde..dia dh angkat kepala masa umur baru seminggu lebih..tapi angkat tak tinggi mana la..
and sekarang ni, dia mmg kuat..asyik nak berdiri je..sekarang dh memaut kat kabinet tv menapak perlahan-lahan..

even paed Firash pun ckp Firash ni mempunyai tulang yg kuat..alhamulillah..berkat usaha dan juga berkat rahmat dari Allah..

Monday, 16 January 2012

Firash and balloon..

 anak lelaki memang suka main..
Firash suka main..especially when his papa is around or when there is something that attracts him..

his latest toy is balloon..
last thursday, we went to Alamanda's TGIF since mr.hubster asked me where to eat..so i said i wanted to eat steak and he decided to go to TGIF...it's been awhile since we last spend on delectable scrumptious food..
while enjoying our food, one of the supervisors at TGIF gave Firash a balloon since he was babbling (in his own language) non-stop..
so Firash took it without hesitating and with a smile on his face..aigooo..mmg budak nakal la Firash ni..
Firash playing with his toys before he got the balloon..
surprisingly he likes balloon..i thought he would be scared but he wasn't..
he would play with the balloon, holding it and squeezing it and yanking it here and there..

Firash is super duper excited to have the balloon


give me my balloon..


Thursday, 12 January 2012

poem for my fiance (now my husband)

this is another poem that i found on my hubby's facebook wall..yes, i stalk him all the time but who cares, he's my husband..i wrote this when we were engaged back in 2009, this is for his birthday on february that year..


en.tunang..
i had a crush on u when i was 17..
i liked u when i was 18..
i wanted u when i was 19..
i chose u when i was 20
when i was 21, i cherished knowing u .
when i was 22, i enjoyed having u ..
at 23, i i was crazy about u..
at 24, i fell head over heels over u..
and now, at 25, i am helplessly in love with u..


again, this is also copyright protected by yours truly..hahaha..don't you dare copy it without my permission..(penat aku mengarang dan menulis, kau jgn suka2 nk copy mcm kau yg tulis ye)..

Friday, 6 January 2012

safi rania gold

hey ladies..how's ur day?

kali ni, i nak share pandangan i ttg produk ni..i've been using Safi Rania Gold for the pats few months, mama introduced me to this product after i gave birth to my son..why? sebabnya mama asyik membebel psl masalah kulit muka sejak I mengandung so dia belikan set lengkap Safi Rania Gold masa i dlm pantang..so i pun terus guna la and so far, i like it very much..apparently, this product suits my skin type and i can see and feel the difference.

well,to begin with, i tak mempunyai kulit muka yg perfect mcm org lain, i ada parut jerawat la, itu la ini la..and to make it worse, pimples are a big fan of my face..dulu masa sekolah, mama belikan Sebamed sbb doctor yg suggest..he said it's good for skin problems..so i pun guna la Sebamed..i used it for at least five years lepas tu dh takde kesan apa pun, agaknya sbb dh sebati dgn kulit kot, pakai lama sgt agaknya..
the plus points for Sebamed are 1) it smells really good..2) one bottle of sebamed can last for 4 or 5 months because u only need 1 or 2 drops of it to wash the whole face..3) it gives a refreshing sensation to ur face..4) u can see the result in just 3 weeks (i did)..

then, i decided to try Biotherm..i used the blue ones, the one for the oily skin...at first, okay la tapi lepas tu mcm takde kesan dh..mungkin sbb i was pregnant at that time and my hormone was't cooperating with me. so good bye Biotherm..i ingat nk guna balik lepas bersalin tapi tak..kenapa?


lepas bersalin smpai la sekarang i guna Safi Rania Gold..mama yang introduce produk ni sebab katanya sesuai untuk orang yg mempunyai masalah kulit yang teruk macam anak dia ni walaupun produk ni digalakkan untuk orang yang berumur 30 thn ke atas tapi mama kata guna jelah..mama ckp takkan nak biarkan muka tu teruk macam tu so guna je dulu, kita tgk mcm mana..mama ckp tak semua produk mahal sesuai utk kita so kita kena pandai cari apa yang sesuai dan kalo murah, alhamdulillah tapi asalkan berkualiti la..hehehe...
so masa i dlm pantang, mama belikan satu set lengkap Safi Rania Gold (kecuali serum sbb dh abis)..so i pun guna la and mmg ternyata yang lepas guna dlm sebulan muka i yg selalu nmpk mcam udang kena bakar dh tak merah2 dan jerawat pun dh kurang..alhamdulillah..harga pun tak mahal mcm Biotherm atau yg lain..so i pun decide to stick with Safi Rania Gold sampai la dh takde kesan dh..hehehe...

produk Safi Rania Gold pun wangi2 especially the toner
..wangi sgt sbb bau dia ala2 bau bunga ros..bila u apply the toner, u rasa segar dan mcm feminin sbb bau dia bau bunga ros..dan krim pelempab siang hari dia pun wangi..sgt ringan smpai kita tak rasa mcm pakai pun..the beauty cream pun okay, tahan lama, pastu kalo sapu beauty cream dia kan kita dh takyah apply foundation dh..muka pun tak berminyak bila pakai dan bau pun wangi, bukan mcm sesetengah beauty cream yg baunya mcm busuk sikit..lagi satu, krim pelembap malam dia sgt la berkesan..cuma dia agak melekit sikit tapi okay je, wangi pun wangi..tapi i tak pakai setiap mlm sbb kdg2 malas..hehehe..
tapi kan, so far dh pakai Safi Rania Gold ni dh dekat 8bln dh, mmg ternyata produk ni best dan berbaloi..walaupun harga dia murah tapi kesannya sgt menakjubkan..lagipun produk Safi semuanya halal dan suci kan..so kita takyah nak risau psl kualiti dan ketelusan produk ni..biarlah orang nk ckp kita guna produk murah, tak macam diorg guna Clinique ke Lancome ke SKII ke New York Skin Solution ke, tapi asalkan produk ni sesuai dgn kita, apa salahnya..besides, why should we pay more when we have one cheaper product that can give us better result than the expensive ones.

Monday, 2 January 2012

happy belated birthday dear sister

i hope it's not too late to wish my dear sister
 (her birthday was yesterday 1st January)

source: google (forgot to copy the website)
may ALLAH S.W.T grant you with all the great things life can offer, may all your dreams come true..may happiness and success always come your way..may u be blessed with tons of love that will brighten up your birthday and the days to come..
kakak sayang lisa..always and forever..
thank u for being my sister, though we are not bond by blood, we are bond by love..

i still keep the pics that u mms-ed me..