Friday, 15 June 2012

Update on our House: Lights, Fans,and Works on the Plaster Ceiling

Hi all,
Assalamualaikum semua..

fuhh, dh lama tak update blog, sejak dh keja full time ni memang malas betul nak update..
blk keja je melayan anak, pkl 10 je dh tido dh..
i am still trying to adapt myself to the working hours and still adjusting to everything. Alhamdulillah, 2 3 hari ni dh tau mcm mana nak sesuaikan masa dan keadaan utk masak bila blk rumah..bosan la mkn luar selalu. 

owh ya, this particular post is for the update of our very own house.,setakat ni, few major things dh settle such as the plaster ceiling and putting all the lights and fans at their places.

my husband ni agak rajin mencari info ttg plaster ceiling yg murah and all. kami amik masa 2 bulan utk survey harga dan craftsmanship dulu. mula-mula i suggest utk pasang cornice je sbb murah tapi ntah mcm mana dia berjaya jumpa satu tauke yg boleh bagi harga murah untuk buat mcm L-box tu. so apa lagi, kami pun terus setuju je la..ceiling rumah kami dh memang  direka plaster ceiling so tinggal nak hias cornice atau buat L-box je la..kami tak buat for the whole house, just the living hall and the dining hall..sebab situ la tempat tetamu kan..hehehe..

for these two halls, the chinese man gave us rm2100 sahaja..that covered the L-shaped boards, the switches, the wires, the installation of the 16 down-light lamps and also the 5 hooks for the  5 fans. dh la ceiling kat linving hall rumah kami agak tinggi tau. jadi pada kami harga tauke ni agak murah la as compared to other places. sgt berbaloi okay. kualiti kerja pun sgt memuaskan..Ah-Fatt a.k.a the tauke ni from seremban tapi he's doing works all over Malaysia. sebelum rumah kami, dia buat satu bungalow kat melaka. dia pernah buat kerja utk rumah kat penang tau..dia takde charges utk kira celing dulu ke apa ke, dia akan dtg kira pastu if u tanak amik dia pun dia tak marah..

lampu semua kami beli sendiri la, and plus, kami mintak dia tlg tarikkan wayar lampu and tlg pasangkan hook utk kipas. kalo ikutkan hati nak minta dia pasangkan kipas terus tapi dia takde masa la sebabnya dia la tauke dia la pekerja. dia mmg specialize in plaster ceiling sahaja..dia siapkan the whole house dlm 3 4 hari sahaja. 
this is the dining hall and the kitchen area..kami buat L-shaped box yg simple je..

the masterbedroom, terpaksa pakai lampu mcm tu sebab down-light yg kami beli tak muat sbb lampu tu pjg sgt so Ah-Fatt a.k.a the tauke suggest pakai lampu mcm ni je..rumah kami dh memang  direka plaster ceiling so tinggal nak hias cornice atau buat L-box je la


bilik anak teruna yg sorang tu

the front porch

the garden 

owh ya, we know one shop yg jual lampu yg memang murah dan okay..ada lampu yg dari rm9 sahaja tau..kedai ni memang la ramai pengunjung, memang sesak especially on weekends. siap ada no giliran lagi tau bila nak bayar. so far, semua lampu dan kipas kami beli kat sini je. kedai ni kat puchong. owh  nama kedai ni ialah Houses Lighting Enterprise..hari tu ada snap gmbr kedai ni tapi tak tau la dlm phone husband ke phone sendiri.
lampu yg kami beli ni semuanya murah2. for the whole house we only spent around rm1000-1500, tak smpai rm1500 i think..we bought:
  • 4 normal regulator fans, brand Alpha, black in colour 
  • 1 remote control fan, brand Alpha, black in colour (this is for the living hall)
  • 16 down-lights (black and white stripes) (32 watts each) 
  • 2 dark wood-coloured square-shaped ceiling lights (for the bedrooms) 
  • 1 dark-wood rectangular-shaped wall light (for the guest room yg ceiling dia mmg tinggi nak mampus) 
  • 2 white-coloured square-shaped ceiling lights (for the bathrooms) 
  • 2 hanging porch lamps
  • 2 porch lamps yg kena letak atas tiang pagar tu


so sekarang ni tgh tunggu wak indon tu tarik lampu yg kat luar rumah, utk porch lamps yg atas pagar tu. 
bila wak dh siapkan kerja dia, kami akan proceed dgn istallation of the kitchen cabinet pulak..
i'll update on the kitchen cabinet later okay? 

68 comments:

tcer_mai said...

eee jealousnyer dengar citer zurin... bestla ada rumah sendiri... huhu rumah teres lagi... tahniah2.

zurinazakaria said...

Alhamdulillah kak mai..ada rezeki utk kami sekeluarga..husband zri n beli sementara rumah masih murah lagi ni..
rumah semi-d kecik je kak mai..dapat la merasa rumah ada tanah..

Afiah Isa said...

Nak no contact ah fatt ni boleh tak? Lama tak masa dia ambil untuk siapkan plaster ceilingni? Dia buat wiring tak?

Anonymous said...

sis boleh send contact number Ah Fatt ni?

~~~Road To Remember~~~ said...

sis boleh tak bagi no tel Ah Fatt ni?

zurinazakaria said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Salam, boleh emelkan num hp Ah Fatt tak....mcm murah ja harganya, Tolong ya terima kasih


reid_upm@yahoo.co.uk

Anonymous said...

Salam boleh mintk contct number ahh fatt x.. emailkn
u2c_zf@yahoo.com. thanks!

Loges A. M. Pillay said...

Hi Zurina,
Wonderful page u have here and great sharing...i have bought a house in Seri Kembangan too..would it possible to get Mr Ah Fatt's contact number?
Thank you and have a blessed home and life.

Loges A. M. Pillay said...

Hi Zurina,...thats a wonderful page u have...and great info u have shared. Is it possible for u to give me Mr Ah Fatt's number?...I have bought a house in Seri Kembangan too..which Taman is yours?

Loges A. M. Pillay said...

Hi Zurina,
Wonderful page u have here and great sharing...i have bought a house in Seri Kembangan too..would it possible to get Mr Ah Fatt's contact number?
Thank you and have a blessed home and life.

zurinazakaria said...

Hi Loges..
the house in seri kembangan isn't really ours, it's my sis-in-law..ours is in sepang..
sure, i'll email and send his contact number. is that okay?

Lin said...

Salam leh dapatkan contact number tuk paster seiling tq (lynahmad@gmail.com)

Lin said...

Salam dear leh dapatkan contact number yg buat plaster seiling tu. tq :) (lynahmad@gmail.com)

LUNIA HEALTH and BEAUTY said...

nk minta no plaster ceiling farich_84@yahoo.com

Sofia Shamen said...

As Salam..dear bleh tk I nk dapatkan no ah fatt tu..just email saja..sofiah.shamen@cimb.com

M!zh@swardz said...

Hi Zurina, thx 4 sharing..can u email me ah fatt phone no. To hasmizahasim@gmail.com
Tq

M!zh@swardz said...

Hi zurina, can u email me ah fatt phone no.to hasmizahasim@gmail.com
Tq

Lili Luna said...

Salam..gud sharing..bole mintak contact num ah fatt?sy pun tgh cari org nak buat plaster siling yg murah..emel kat : miss.malaya@yahoo.com ....tq...

Yuzaine Samilan said...

Sis, boleh emailkan no ah fat nie..tqia

syuzainne@yahoo.comj

Anonymous said...

dear, bole bg contact no Ah Fatt x? lady_sarah83@yahoo.com

thanks ye.. :)

zurinazakaria said...

Assalamualaikum semua..sy dh emailkan no Ah Fatt..kalo tak dpt email, bgtau la..nanti sy email lagi sekali..

zurinazakaria said...

yuzainne, sy dh cuba email awk tapi tak dpt la..failure delivery katanya..

.♥.myrarasya.♥. said...

mira nk no ahfatt jgak..myrarasya@gmail.com...thanks akak bg info yg sgt bguna ni..;)

.♥.myrarasya.♥. said...

mira nk no ahfatt jgak..myrarasya@gmail.com...thanks akak bg info yg sgt bguna ni..;)

Ameen Noo said...

bole tlg bgkan contact ahfatt x?
ameennoo@gmail.com
thanx!

ibu khalish said...

sis..blh tak emailkan contact number ah fatt ni..

dijah_kat@yahoo.com

tq ye

Anonymous said...

Nk no ah fatt gak.. email kat sy gak ye..ekin_1611@yahoo.com.. tq :)

kurthoneylove said...

Kak..leh dpt jubah ahh fat kurthoneylove@yahoo.com

Norzuraini Ismail said...

masya-ALLAH... chantek interior nye. ah fatt is so lucky to have a customer like u yg berkongsi info & kalau x keberatan blh sharing contact no dia. semoga ALLAH membalas kebaikan zurina :)

Anonymous said...

boleh tak emailkan no cina plaster ceiling tu kat p_soul7782@yahoo.com or whatsup je 0123507671

zurinazakaria said...

Assalamualaikum semua..sy dh emailkan no hp Ah-Fatt kpada mereka yg provide email adresses..

Norzuraini Ismail, i am happy to share what i can share..in shaa Allah, kalo ada yg meminta sy akan memberi..sy tak berani nk publish no hp Ah-Fatt tu mcm tu je, yelah, zaman sekarang ni kan privacy tu dh mcm dh dipandang mudah je..

Anonymous said...

Assalamualaikum, boleh dapatkan no Ah Fatt contractor tu? pls email to najmi_nick@yahoo.com....

linda zainudin said...

Salam. Blog yang mengujakan. Saya nak minta tolong emailkan no hp Ah Fatt, ya. (hzlindaz@gmail.com). Tq so much.

linda zainudin said...

Salam. Blog yang mengujakan. Saya nak minta no Hp Ah Fatt, (hzlindaz@gmail.com). Tq so much.

hakimi zainudin said...

Salam,akak boleh emel sy contact Ah Fatt...mohon bantuan.TQ. mdhakimi86@gmail.com

zurinazakaria said...

Salam Hakimi..
the email yg u gave tu tak valid la, dpt failure notification..

do u other emails?

hakimi zainudin said...

opss...sori mdhakimi85@gmail.com

fadhlina said...

salam dear,
bole emailkan contact no ah fatt tu. noorfadhlinahasmuni@airasia.com

EllinaRahman said...

Salam.. Zurina, boleh sy dptkan no ah fatt? Email ke ellina.rahman@gmail.com ye? Terima kasih..

Anonymous said...

salam puan...plz share ur ceiling plaster man to tun_ard812@yahoo.com
tq 4 ur kindness.

:: noremy bte rahmat :: said...

Tq coz sharing.boleh emelkan no.phone cina plaster syiling tu?

(ironi_annyah@yahoo.com)

Anonymous said...

Salam boleh tak minta no phone cina tu....
sy0173736452 tq

Miss Z said...

Salam, bley emailkn sy no telefon ah fatt...sy br nk msuk umah..de contractor charge smpai 4k utk living hall saje..l shape..trima ksih membantu..zanalias@yahoo.com

Anonymous said...

Salam, sy pun nak mintak no ah fatt jgak boleh?tgh pening nk cr xg wat plaster ceiling murah. Email sy- norazila_mdnoor@yahoo.com

zurinazakaria said...

Salam semua..

sy sudah emialkan contact no..but sy tak pasti samada Ah-Fatt masih guna contact no yg sama lagi ke tak..sebab kami berurusan dgn dia awal thn 2012, sekarang dh mid 2013..

Anonymous said...

Slm..boleh emailkn sy contact no en ah-fatt tu. .. the3rdqueen@yahoo.com....tqsm

Anonymous said...

Salam.. boleh emelkan no ah fatt tu ke shoffee1980@gmail.com

Tq

Noriza Ahmad Sadon said...

Assalam,akak boleh emel sy contact Ah Fatt...mohon bantuan.TQ.
deqja_plg@yahoo.com

SeRRa said...

Salam sis... Ur blog so helping... Boleh kasi share no tepon ahpatt tu x? Die area melaka jugk kn? Email: sheracs226@gmail.com

Effendy bin Mahmud said...

Salam.boleh emailkan no ah fatt ke fendymahmud@gmail.com.tqvm

Mohammad Fadil Saihani said...

Boleh mintak no fon ah fatt tu juga pn, sy pun turut bercadang nak pasang siling camtu jugak heheee :) tlg email ke fdl_980@yahoo.com.my

Anonymous said...

Saya pun nk mintak no ah fatt ni.. Blh tlg email pd lostatall(at)gmail(dot)com tk... Thanks a lot

Anonymous said...

boleh saya dptkn contact no Ah Fatt ni..email add sy reez_fit@yahoo.co.uk thnaks for sharing info..

Unknown said...

cantik dan kemas..boleh bagi no ah fatt tu tak?email ke mohdazmibakar@gmail.com

izwan ismail said...

salam...cantik rumah...boleh emailkan no kontraktor yg buat ni email sy izzuwan.ismail@gmail.com....tq

intan fatihah said...

SALAM, bleh x saya dpt kn no ah fatt - email kt intan013@gmail.com

Shanim Mohd Ali said...

Ah-Fatt 016-676 0033

Anonymous said...

hi good day....
nice works... Can I have Ah Fatt's contact number? My email - lsc_1609@hotmail.com.
Thank u so much ya..:)

Leong Swee Chin said...

Can I hv ah fatt's contact #?
email: lsc_1609@hotmail.com
Thanks

Baq's Creative Photography said...

Tuan blog minta kongsi no kontraktor mr. ah fatt ni please ...saya memang tengah cari kontrator yang murah ni..drexer@gmail.com ...emel please ok tq

zurinazakaria said...

to those yg nak, sy dh emelkan no Ah-Fatt..

tapi kalo tak dpt, di sini sy sertakan sekali 016-6760033

Adek Wahab said...

Bole minta no contact ah fatt boboimoncet@gmail.com

Adek Wahab said...

Bole minta no contact ah fatt boboimoncet@gmail.com

Unknown said...

Hi, boleh tak dapatkan contact no ah fatt plaster ceiling tu? Email saya : yusfadlie@gmail.com

zurinazakaria said...

ini no Ah-Fatt 016-6760033..
semoga urusan cik dipermudahkan :)

TRANSFORMASI said...

www.plasterceiling.com.my

Hilda Rosli said...

Salam boleh emailkan no phone Ah Fatt tu.

Tq

hildarosli@yahoo.com