Sunday, 29 July 2012

i miss u B



And in the night, I could be helpless, 
I could be lonely, sleeping without you. 

And in the day, everything's complex, 
There's nothing simple, when I'm not around you. 





i miss u B..
i wish we could be with you but Houston is so so far away..
we'll wait for u here eh.

Saturday, 21 July 2012

Update on the House: Kitchen Cabinet 2

Assalamualaikum..

apa khabar semua? sy doakan semoga sihat sentiasa..

Alhamdulillah, setakat ni, semua progress utk rumah kami berjalan dgn lancar..
kitchen cabinet dh pun dipasang..dh nmpk rupa..cuma ada few thing syg belum sttle mcm sink and water pipes and hose tak properly installed yet, hood + hob + oven belum psg lagi.. refrigerator tak g amik lagi kat seng heng..insyaAllah, dh boleh mula beli furniture pulak lepas ni..

jadi, inilah hasilnya..


 mister hubs. tgh check shelves..dia tgh berkira mcm mana la gamaknya org2 tu nk psg hood, hob and oven..




it might not be a grand, or as lavish as others, but we are happy with it..lagipun, bagi kami, to be able to have our own house, a semi-d to be exact, pun dh cukup membanggakan..

Sunday, 15 July 2012

Update on the House: the Completed Look of the Lights and Plaster Ceiling

Assalamualaikum semua..

apa khabar? semoga semuanya sihat dan gembira..Alhamdulillah jika anda semua gembira, jika tak marilah kita sama-sama gembirakan diri kita..and owh, talking about happiness, i am happy to share with you how the lightings look like at night..

we went there last Friday, after work, to check the progress of the kitchen cabinet..k.c dh 90% done, tinggal few things je yg belum siap lagi..so takpelah kan..
yg buat kami teruja is the lights..selalu g siang je so tak tau mcm mana rupanya rumah di kala mlm hari..seronok sgt tgk rumah yg cantik tu..i mean, the lights and all  la..sebabnya the plaster ceiling tu mmg membuatkan semuanya nmpk cantik dan kemas..


living hall
ceiling living hall yg sgt tinggi..jenuh la nk membersihkannya nanti

living hall

living hall

lampu dpd kipas..boleh dijadikan lampu utk 'midnight movie' ni..

dining hall

dining hall yg sederet dgn kitchen



mister.hubs memang tak berenti sengih je tgk rumah dia..dia memang sgt berpuas hati dgn hasik kerja Ah-Fatt ni..murah pun murah..rm2100 je utk the two halls (kami tak buat bilik sbb kami rasa bilik takde sape nk masuk tgk pun..hahaha)..dh la murah, tempat lain plg murah dpt rm2700 tau..kualiti kerja Ah-Fatt ni okay, jiran2 kami pun dh mintak no fon Ah-Fatt ni..kakak yg rumah belakang siap kagum tgk Ah-Fatt buat kerja sorg2 dgn cekap dan cepat..



Sunday, 1 July 2012

Update on the House: Kitchen Cabinet

Assalamualaikum semua..salam sejahtera..

apa kabar? sihatkah? semoga sentiasa dilindungi dan dirahmati olehNya sentiasa..
kali ni, i feel like updating on  our next progress..(dh mcm progress report je)..update on the kitchen cabinet..
i'm certain that all wives would want to have a complete kitchen with all the utilities with a complete  kitchen cabinet kan..baru la rasa excited dan happy berada di dapur kan..

tapi yelah, nak psg kitchen cabinet ni bukannya keja mudah..byk survey perlu dilakukan..nak kena tgk design k.c samaada u-shaped ke, l-shaped ke, apa ke kan..lepas tu nak kena tgk material lagi, glass ke kayu ke, apa ke kan..byk jugak la..

and so for our house, my husband took almost  2-3 months just to survey and collect quotations from as many kitchen cabinet providers..yelah, bajet kami agak tight jugak la kan..we only allocate rm4k utk kitchen cabinet...takleh nak spend byk kat k.c ni sbb byk lagi hal lain yg nak kena settlekan jugak..
cari punya cari, survey punya survey, mister hubs. jumpa la this one guy yg bagi design and quotation yg sgt okay..murah pun murah jugak la..Dominick namanya, kilang dia kat Balakong ni je so senang la..dia dtg ukur keluasan dapur, ptg tu dia terus email design and quotation..cepat dan mudah..walaupun k.c ni dh melebihi bajet kami tapi so far ni la yg plg murah..rm5k jugak la..mister hubs. took almost a week to think and finally he decided to go ahead with Dominick..lagi lama tunggu lagi lambat la kami dpt pindah rumah sendiri ni..so it's better to go ahead with what we have than to wait and get zero from that..



kitchen cabinet kami ni guna material biasa je..ikut kemampuan kami la kan..cara kami, husband and wife, fikir senang je, org ada kami ada..mahal murah tu lain cerita la kan..lagipun, kami rasa, dlm usia 28tahun dan mampu beli rumah sendiri pun dh cukup membanggakan..kami tak guna loan kerajaan atau skim rumah pertamaku tu..hahaha...(ayat nak sedapkan hati sendiri je ni)..hehehe..


owh, btw, mister hubs. found a shop yg jual hood, hob and oven dgn harga yg murah..he bought a Rubine set of hood, hob and oven for only rm2100..wahaha..beza rm200 kot dr kedai2 lain..yelah, nk beli Fotile mmg tak mampu la..eh, mampu tapi lmbat la dapt pindah masuk rumah sendiri ni..