Friday, 27 April 2012

Mama and Firash

Ahmad Firash is a big boy now..
he'll be one year old next month..
ya Allah, cepatnya masa berlalu..sungguh, tak terasa masa itu berlalu kerana adanya Ahmad Firash..terima kasih ya Allah atas kurniaanMu yang tak ternilai ini..

budak jambu mama
mama sayang Ahmad Firash..mama akan sentiasa menyayangi Firash..
i love u from the moment i knew u were there in my womb, i love u even more when i saw u beating and growing healthily within me and honey, i knew that my love for u is going to last forever from the moment u were placed in my arms with all those bloods and sweats..


love  u love  with lots of love

Sunday, 22 April 2012

perasaan seorang ibu

assalamualaikum..

alhamdulillah, Ahmad Firash dh semakin membesar dengan sihat dari segi fizikal, mental dan yang lain-lain..
insyaAllah, bulan 5 ni Ahmad Firash akan melangkah ke usia 1 tahun..
dan bulan 5 ni jugak, mama Firash akan mula bekerja sebagai pekerja tetap..no more free-lancing and part-timing..wuwuwu..
dh kena kerja office hours from 9.00am to 5.30pm, every weekdays..nasib baik la kat cyberjaya, boleh la car-pool dgn mr.hubs bila dia dh start kerja normal office hours bulan 6 nanti..hehehe..dan boleh la lunch date dgn mr.hubs every once in a while..


syukur Alhamdulillah di atas rezeki ini ya Allah..sesungguhnya hanya Engkau yang mampu memberi kesenangan buat hamba-hambaMU.
Alhamdulillah, segala kerisauan tentang kewangan keluarga dh didengari oleh Allah..walaupun husband can  afford to settle all the monthly debts (car loan, housing loan, groceries, unifi, phone bills, astro, electricty bill, parents' loan, security fees, and other daily expenses) and we still have money to spend here and there and on this and that tapi still la, i want to help him..kita ni hidup sebagai isteri takleh la nak pentingkan kesenangan diri sendiri je smpai  nak biarkan suami je tanggung semua kesusahan..kalau dulu sebelum kahwin berjanji nak susah sama-sama, senang sama-sama, tapi bila dh kahwin buat tak tau je..tak elok la macam tu kan..sebab tu la, i tried my best to ease my husband's burden and help him in any way i could..Alhamdulillah, dgn gaji yang tak seberapa ni boleh la i cover mana yg patut mcm sambung byr loan DuBuK @ DeBiK tu, Firash's nursery fees (standard la kan harga kl kan, 280 okay), home bills and etc..
.
kerja baru akan start bulan 5 ni..i dh tak berada dlm profession pendidikan but i will never stop teaching..teaching is what i like doing the most..jadi i akan tetap mengajar sebagai tenaga pengajar sambilan..it's not about the money, it's about the excitement and satisfaction of being a teacher..sungguh, kepuasan mengajar tu lain dari yang lain..

terima kasih semua, husband tercinta, anak tersayang, my family = papa, mama, abg, bila, bibi, akim, my husband's family = abah, mak, kakcik, busu..terima kasih di atas sokongan, dorongan dan motivasi..terima kasih kerana tak pernah berputus asa dan sentiasa mempercayai diri ini..insyaAllah, bila dpt first paycheck nanti, zrin akan belanja dua org kekasih hati tercinta itu, dan juga family B (sebab diorg kat KL je kan)..second paycheck pulak akan digunakan utk membelanja my family yg berada nun di Kelantan itu..

dalam pada excited itu, it worries me to think of leaving Firash at the nursery..can he survive there? will he be okay? will he fit in? will he be treated and handled nicely? will they care for him and not ill-treat him? ya Allah, macam-macam kerisauan dan persoalan yang ada..tapi apakan daya, terpaksa juga tinggal dia kat nursery.. tak sanggup nak mintak mama jaga dia sebab nanti mama mesti suruh tinggalkan Firash dgn mama kat Kelantan, tu yg setuju je bila husband kata tinggal je la kat nursery kat row dpn tu..nak cari pengasuh mmg susah kat sini..memang tak jumpa la, kalau jumpa pun dia dh tanak amik budak dh sbb dia dh jaga ramai..wuuwuwuuwuu TT..risaunya la ya Allah..semoga Ahmad Firash sentiasa berada di dalam jagaan mereka yang baik ya Allah..semoga Ahmad Firash sentisa dilindungi olehMu dan disayangi oleh semua ya Allah..

Tuesday, 17 April 2012

Congratulation Azrul and Irma

on the 1st of April, a close friend of mr.hubs got married and will live happily ever after..
mr.hubs was quite busy, going here and there, doing this and that..
katanya dia tak mampu nak menyumbangkan duit utk majlis, jadi dia cuma mampu utk sumbangkan tenaga..
(byk accident dan hal berlaku bulan 3 yg memerlukan duit yg byk)..(stress okay!)
rasanya ada la dlm 2 3 hari berturut-turut dia berulang dari balakong ke desa pandan..
he told me that this is one of his closest and dearest friends, sahabat dunia akhirat katanya..













Azrul and Irma..
congratulation..
we wish u all the best in your marriage..
may u be granted with lots of happiness and never-ending love and warmth that hopefully will bring sparks to your marriage..
 enjoy your moment together and cherish each other forever and ever..
and please produce lots of cute 'mini irma' and 'mini azrul' okay..
teehehee =)



Thursday, 12 April 2012

another Ahmad Firash's big milestone

1st sequence: papa pimpin Firash
alhamdulillah, Ahmad Firash dh cukup berani utk berjalan tanpa sokongan papa atau mama..
laju je dia..excited benar dia dpt berjalan..


sabtu lepas, lepas blk dari kelas master, kami sekeluarga singgah umah parents husband kat desa pandan.dh smpai desa pandan, husband ckp nak singgah kedai bata kat sana, nak cari sandal basahan utk Ahmad Firash katanya la..takkan la nk jln petang kat area umah pun nk pakai yg mahal kot kan..pokai la papa mama dia..lagipun kaki si buntat ni cepat panjang dan kembang..kasut dia yg sebelum ni semuanya dh takleh pakai pdhal kami beli 2 3 saiz besar dr size sebenar..kaki dia jenis kembang dpn..tak tau la ikut sape..belek punya belek, jumpa la sandal bublegummers tu, tgk harga rm30 so husband kata amik je la..sekali masa nk byr budak tu kata rm10 je sbb tgh buat clearance sale..alhamdulillah, murah rezeki Ahmad Firash..

2nd sequence: Firash ajak papa kat badminton court
disebabkan dia dh blh berjalan ni, papa dia bukan main excited nk bawa anak keluar jln petang2..semalam kami bawa la Firash ke playground Bayu Parkville ni..mula-mula letak dia dlm basikal dia tu, bila dh smpai playground papa dia pun keluarkan dia dari basikal and pimpin tgn dia nak biar dia berjalan..amboi, laju benar dia jln..seronok sgt la tu kan Firash kan..sana nak pergi, sini nak pergi, alih2 papa dia kena pimpin tgn kalau tak ntah ke mana la dia pergi..


lepas la papa, Firash nk jln sendiri ni


ntah apa dia nmpak kat lantai tu, terus nk duduk sentuh lantai




okay, saya dh jumpa mainan
berjaya jalan sendiri
seronok tgk dia berjalan..comel sgt bila dia bertatih..ya Allah, sungguh comel..


Sunday, 8 April 2012

Ya Allah, Kau bantulah bayi kecil ini

Assalamualaikum semua..semoga semuanya sihat..
Ahmad Firash tgh  lena tidur tghari, tu yg mama dia ada masa nk berblogging kejap..dh tu, terdetik nk baca blog kawan2..so dari satu ke satu..from syaza to farah, from kak mai to kak ain yg dh bersawang dh blog dia.. and then, i read an ex-housemate blog and saw her entry about this innocent baby boy..

Ya Allah, sedihnya hati melihat gmbar baby ni..nak tlg tapi tak mampu nak bagi sumbangan duit buat masa ni sbb kami sendiri tgh kekeringan duit bulan ni..so i was thinking what can i do to help the baby and his family..and so i thought i could help, walaupun sikit je, by posting about this in my blog, and hoping others can help him by spreading the same thing atau yg byk duit tu mungkin blh bagi sumbangan kewangan..


Assalamualaikum....Ini adalah gambar Ahmad Sufi Bin Romi Agus Syumadi...Ahmad Sufi dilahirkan pada 12 mac 2012 dan sejak lahir dia menghadapi masalah paru2 yang kritikal.kos perubatan Ahmad Sufi di Children Westmead Hospital, Sydney adalah tidak kurang dr AUD 3000 (RM9000)SEHARI.UNTUK MAKLUMAN,AHMAD SUFI TELAH BERADA DI RAWAT DI SANA MULAI DR 13 MAC SEHINGGA HARI INI. Di sini dengan rendah dirinya saya memohon sekiranya ada diantara anda yang sudi memberikan sumbangan kepada Ahmad Sufi bagi menampung kos perbelanjaan rawatan dia di sana.

BSN: 14133-41-00000395-4 :JULI YANTI LIDIA BINTI SUHAIMI(Ibu Saudara Ahmad Sufi)
MAYBANK: 152107010378 : JULI YANTI LIDIA BINTI SUHAIMI

Maya Syuhada Binti Suhaimi(Ibu saudara Ahmad Sufi)
CIMB: 14100000462201

Name : Romi Agus Shumadi Romi Suhaimi(ayah Ahmad Sufi)
Bank: St George Bank
Branch: 112 908
Account No: 411178305

sumbangan drpd anda semua saya dahului dengan ucapan ribuan terima kasih...hanya Allah Taala saja yang dapat membalasnya.

ya Allah, akau memohon kepadaMu, Kau bantulah insan kecil ni..Kau ringankanlah kesakitannya dan sembuhkanlah dia ya Allah..
sesungguhnya hati ini terlalu sedih dan pilu melihat keadaan anak kecil ini..

Wednesday, 4 April 2012

Wordless Wednesday 9

 u know who u are..
muchas gracias for all the memories..the joy and sorrow, the bitter sweet times..

google.com