Friday, 29 November 2013

newborn baby kembung perut@colic@sarat(bahasa kelantan)

Assalamualaikum semua..

sihat? semoga sihat sentiasalah hendaknya..

Alhamdulillah, usia baby sy dh 23 hari (hari baru, belum bulan)..

kesihatan sy pun dh semakin baik, semakin cergas..mcm mana tak cergas, segala jenis ubat dan herba sy telan..berpantang kali ni sy consume Shaklee atas cadangan ofismate..sgt best dan berbaloi..selain dr tu sy juga minum jeli gamat supaya luka kat bwh tu cepat sembuh..air rebusan manjakani pun sy minum hari2 tapi kdg2 ngelat jugak la sbb pahitnya yg amat..

oh ya, sy sebenarnya nak bercerita ttg salah satu sakit yg common among babies (menurut google ye)..

adik Fatinah baru2 ni meragam yg amat sgt..the first 17 days tu adik okay je, tak byk meragam..tido mlm pun okay..tapi itu semua sementara je rupanya..adik sh mula meragam especially malam.asyik nangis je, nyusu pun payah, taknak tido atas tilam, nk org riba je..lepas tu kejap2 nangis smpai org igtkan kena sawan tangis..kdg2 tu kami igtkan adik kena gangguan ke apa ke..dia punya nangis tu smpai merah muka (nasib baik tak biru)..
disebabkan tokmanya risaukan cucunya, tokma dia ajak la papanya Fatinah g berubat, tgk kenapa..rupanya adik Fatinah ada penyakit sarat, org luar kelantan panggil kembung perut atau nama medicalnya colic..sakit ni mmg common among newborn babies (kata google) and ada tu smpai umur 4 bulan br hilang..tapi jgn risau sbb ianya akan hilang dgn sendirinya..ish, tapi kan mak bapak mana la yg takkan risau kalo anak yg br lahir nangis tak henti berjam lamanya..

and it turned out that i too had this before..bukan sy je, adik2 sy pun kena jugak dan ada sepupu2 yg senasib..keturunan rupanya..kesian adik, kenapa la sakit ni jugak yg adik dpt dr mama adik oi..adik tak ikut rupa mama tapi adik ikut perangai dan hal2 lain ye adik ye..abg Firash pulak fotostat muka mama tapi perangai dan lain2 tu ikut papa..my mum ckp sy dulu masa kecik pun ada sakit ni, in fact menurut mak sedara dan nenek sy, sy dulu lagi teruk dr adik Fatinah..mlm mmg tak tido langsung, nangis je keja..adik ni tido jugak la..
 kesian adik, kami tak sanggup nk tgk anak yg baru lahir nangis tak henti..

disebabkan tak tahan tgk adik nangis, bermacam tempat jugak la kami pergi..mula2 g jumpa poksu kat banggol kuim, dia bg air tawar dan kapur utk sapu kat perut..lepas tu kami ke labok pulak, jumpa pokya mintak dia urutkan adik..

esoknya, misi/nurse dtg rumah check sy dan baby..my mum bgtau la misi tu yg adik meragam mlm2 sakit sarat, pastu ada misi ckp anak dia dulu pun kena mcm ni jugak and dia cadangkan kami g jumpa Dr.Shafee..misi ckp ubat dia molek..ptg tu jugak my mum g clinic bw baby..Dr prescribed ubat utk adik..


tak puas hati, esoknya pulak, tokma ajak kami g jumpa tok bidan kg..ada sedara mara kami ckp toksu tu boleh tgkkan baby sakit sarat..maka kami pun ke sana la..kali ni sy pun ikut sekali sbb toksu nak mak baby ada sekali..

Alhamdulillah, sekarang ni adik dh jrg nangis malam..adik pun kerap kentut je..bagus la kan, tu tandanya angin dh kuar dr bdn adik..kami pun tak tau la rawatan mana yg serasi dgn adik, yg urut ke atau yg ubat ke atau yg air tawar ke..

selain dr g jumpa tukang urut dan tok bidan, kami jugak sapukan minyak telon Bayini..sebelum ni kami sapu vicks baby je..kali ni dh tukar guna minyak bayini pulak sbb lagi panas dan sesuai utk baby  yg ada angin ni..

kami tak guna minyak yuyi sbb hubs sy tak suka..hehehe..boleh pulak mcm tu kan..lagi satu, gripe water mmg kena sentiasa ada..agak berkesan untuk mecegah angin kembung..gripe water tu mmg ada la, mmg sentiasa bagi..abg Firash dulu pun guna gripe water ni jugak..

harap2 adik akan cepat sihat..kesian adik, asyik nangis je bila malam (yelah mlm kan sejuk, angin lagi senang masuk bdn)..papa mama dgn tokma pun dh tak letih dh adik, campur dh tak tau nk buat apa bila adik meragam..

2 comments:

si peri peri said...

serius ke kak? alah risau lah pulak kot jd kat baby yg bakal lahir ni. hihihi. dulu aqif tak reti nak muntahkan lebihan susu. neway, congrats kak. dah dapat sepasang dh. jelesnyeee. :)

zurinazakaria said...

sekarang ni dh okay dh lisa..masa kena hari tu, perut dia mmg kembung mcm kena busung tu..la ni okay..dulu firash tak kena kembung ni so akak mmg tak aware la psl kembung ni..