Friday, 20 January 2012

Hi-Goat

hey there wonderful people..
(ceh, mcm la ada org baca blog ni smpai nak hey there, hey there..takpe, sendiri baca pun dh cukup dh..)

ada org bertanya, Firash masa baru lahir ada terkena jaundice @ kuning tak? i said takde..ada la sikit tapi tak significant pun...so they tanya pulak apa yg i buat ..i didn't do anything after Firash was born, i did all things i could when he was still in my womb or my belly..i amalkan 2 benda..mama i yg pesan and keep on reminding me to do these 2 things everyday...

1) jgn tido tghari atau ptg...

source: http://www.webmd.com/sleep-disorders/living-with-insomnia-11/slideshow-insomnia

-----> mama i pesan, kalo selalu sgt tido ptg, baby yg kat dlm perut tu akan jadi malas, lembik, suka berehat jugak..tak tau la pulak apa kaitannya dgn jaudice tapi mama ckp kalo tak nak anak kuning, jgn tido tghari atau ptg..

2) kena rajin minum susu kambing...

-----> yang ni mmg la sgt tak rajin..smpai la kena marah dgn mama..so minum la jugak..i took the one yg from HR Marketing..nak minum yg betul2 susu kambing tu mmg tak la kan..so amik yg serbuk tu..mula-mula minum mmg muntah..takleh masuk tekak..(fyi, i don't like milk or any thing that has to do with milk like cheese)..tapi sbb ngandung kena la minum..tu pun cari susu anmum yg perasa coklat, kalo yg original flavor mmg tak terminum la..tu yg bila minum susu hi-goat rasa mcm nightmare sekejap..tapi hadap je la utk baby..makin lama makin okay tapi kena minum dgn biskut  atau roti utk kurangkan bau susu..i started taking this hi-goat milk masa kandungan 5 bulan..minum sehari sekali, selalunya ptg sbb pagi kena minum susu anmum..bila dh nak dekat edd, i took it once in the morning and once before sleep, susu anmum dh tak minum dh..masa Firash baru 2 3 hari pun mama ada bagi tapi sikit je la since masa tu my milk tak byk lagi..hehehe..

hasilnya?
Alhamdulillah, Firash tak kena jaundice @ kuning langsung..mula-mula tu ada la sbb tak cukup susu bdn..lama kelamaan Firash okay..kuning dia mmg tahap sikit sgt yg blh dikatakan mmg takde..dia dh angkat kepala masa umur baru seminggu lebih..tapi angkat tak tinggi mana la..
and sekarang ni, dia mmg kuat..asyik nak berdiri je..sekarang dh memaut kat kabinet tv menapak perlahan-lahan..

even paed Firash pun ckp Firash ni mempunyai tulang yg kuat..alhamulillah..berkat usaha dan juga berkat rahmat dari Allah..

1 comment:

Suana Zhar said...

promosi harga awal tahun susu kambing ha-goat.
http://suanazhar.blogspot.com/2012/12/promosi-harga-susu-kambing-hi-goat.html