Sunday, 22 September 2013

monthly update: September

Assalamualaikum..


Ya Allah, rasa mcm dh lama bebenar tak update blog ni kan..

Kekangan masa, siang hari keja, mlm hari mcm biasa la dh blk rumah tu nk kena kemas rumah lagi (mainan anak teruna tu bersepah sana sini, time dia rajin dia kemas la lepas main tu tapi time dia malas dia biar je mainan dia sepah sana sini), nk settlekan laundry lagi, kemas baju lagi, masak lagi (hahaha, yg ni mmg tak la sejak preggie baby#2 ni, beli kedai je takpun hubs yg masak)..
Ni pun curi2 update blog, maklum la kan hari jumaat lunch hour pjg sikit..pastu ofis lengang sbb ramai lunch kat luar..sempat la curi2 update sbb bos takde..tak elok sungguh..updatenya hari jumaat, hari ni br sempat nk publish..entah kenapa payah nk open blogger kat ofis jumaat tu..makanya save kita draft kat word co je la..balk rumah baru publish ye..

Sebenarnya lama tak update blog ni sbb tak tau nk share psl apa..takde benda best pun yg terjadi, takde g mana2 best and takde buat apa2 yg worth sharing..and plus now that I am 33 weeks pregnant lagi la malas nk kuar nak buat itu ini..oh my, dh 33 weeks kan..cepat betul masa berlalu..

So far everything’s okay la..takde morning sickness, evening sickness pun takde..segala jenis sickness mmg takde..sama mcm masa mengandungkan si Firash tu..relax je makan itu ini, jalan sana sini..tau2 je berat dh naik berkilo-kilo, almost 20kg jugak la..nasib badan la..org seksa masa ngandung, ko seksa lepas bersalin, seksa nk buang blk kilo-kilo yg dikutip semasa mengandung tu..

Firash pulak, hmmmm makin manja..tapi kita faham la kan sbb dia nk dpt adik..mak bapak la yg kena bersabar melayan karenah si Firash tu..tak puas mandi nangis, nk susu pun nangis, nk tido pun nangis..bila masa la dia tak nangis..manja sgt2…kalo dh nangis tu siap guling2 baring atas lantai tu..air mata berjuraian..hadoi la anak teruna sorg tu..ini rupanya org tua ckp budak kalo nk dapt adik akan buat perangai..sabar je la..kita pun faham kan..dia budak lagi..Firash tu baru 2 thn lebih..bukannya reti nk meluahkan perasaan dia lagi..ntah2 kita dulu lagi teruk dr anak kita kan..

Baby’s doing okay..ada few brg yg dh beli, ada few brg yg belum beli lagi, ada brg yg guna pakai blk yg Firash punya..apa salahnya kan, kalo elok, guna je la, buat apa membazir..sekarang ni sy tgh review breastpump..sbb masa Firash hari tu pakai Pureen yg manual tu je..sakit wooo..pakai 2  3 kali mcm  tak jln je terus tak guna dh..lagipun masa tu sy tak bekerja so duit/budget kami mmg ciput je la, org kata beli brg asal ada je la..now that sy dh kerja ni, kali ni igt nk beli Medela Swing je..freestyle mahal bebenar (budget kurang okay sbb nk beli sendiri, sy taknak hubs belikan sbb kesian  la kat hubs tu semuanya dia kena beli, mau pokai dia silap2 lepas baby lahir nanti dia kena cari side income)..okay tak Medela Swing tu?

Lagi satu sy tgh review tandem stroller jugak..hubs berkenan Kolcraft Contour LT option..

 
source: google
harga? almost 2k jugak la..mahalnyaaaa..tapi disebabkan hubs kata dia yg belikan so sy okay kan aje..so sekarang ni tgh cari seller yg ada jual or amik pre-order stroller ni..payah jugak nak cari kat Malaysia ni..dh survey dh kat website Amazon, dpt la dlm 18++ sekali dgn shipping ke Malaysia..tgk la mcm mana..hubs kata biar dia settlekan yg hal stroller ni..eh jap, hubs br whatsapp ckp dia jumpa seller yg blh bagi 15++ siap shipping, tapi seller ni kat US..ermmmm..pastu hubs suruh sy fikir apa nk buat dgn stoller MacLaren Firash tu..kena let go la yg tu, takkan nk simpan kot..masalahnya nk let go kat mana? Kat sape? Adoi la..berat benar tugasan yg diberi..ada sape2 berminat tak? Kami nk let go murah2 je..dpt dlm 5++ okay la kan, kami beli Maclaren Techno XT tu bln 8 2011 dgn harga 1,1++..pakai baru 2 thn..takde la pakai lasak mana..selalu pakai kat shopping complex je pun..brg2 lain mcm travel cover, rain cover, stroller tag, and apa ntah lagi tu ada lagi dlm plastic, tak buka langsung..
gmbr dh lama, tapi mcm ni la rupa MacLaren tu..very helful and easy to handle..MacLaren kot...

sy memang sayang nk let go Maclaren ni tapi bila fikir blk, takkan la kami nk kena ada 2 bijik stroller..jenuh weh..Firash pulak jenis nk duduk dlm stoller je, jenis taknak berjalan kat tempat yg ramai org..jadi takkan la nk dukung adik je all the time..awal2 blh la kan, tapi bila adik dh besar nanti susah jugak..tu yg nk beli tandem stroller jugak..tandem je bukan twin yg side by side tu..

Eh, pjg pulak sy bercerita..
Sy smbung lain kali la ye..
Assalamualaikum..




7 comments:

Anonymous said...

assalam, zurin kawan akak berminat dengan your mclaren... how to contact you? this is my dg no.. 0164277937.. please whatsapp me.. its free. ngehehe

kak mai

zurinazakaria said...

wsalam kak mai..
akak sihat ke? lama kita tk bertuakr kabar kan..

oh ye ke? nanti zrin whatsapp kak mai..thanks ye kak mai..

my pillow talk said...

moksu, has pernah guna medela swing tu tapi x best sangat. suction x kuat. tapi xtau la ngan moksu. better moksu test dulu. ada certain kedai boleh try dulu.

zurinazakaria said...

ala ye ke has..
sekarang has pakai apa?

moksu igt nk beli swing je, nk beli freestyle mmg tak mampu la..
sepupu moksu takde pulak yg pakai swing, freestyle ada la..

my pillow talk said...

haritu pun try rumble tuff. ok gak. suction kuat tapi bising sikit la. hehe. moksu try la dulu. freestyle memang bankrapla. hehe

zurinazakaria said...

moksu confirm amik Swing kot..
sebab poksu ckp moksu kan bdn besar so sesuai la kot dgn apa jenis suction..apakah maksudnya itu?hahaha..entah la has..
kami dh malas dh nk survey sebenarnya ni..

my pillow talk said...

hahahaha. poksu2.

xpe moksu. jangan pening2. swing pun okay. rata2 yg review memang prefer swing. :).